BeginnersTip

Hoe maak je betere vakantie video’s

Ga je op vakantie? Heb je vakantieplannen?
Een van de meest gebruikte momenten van je camcorder is wel op vakantie.

Helaas gaat het daarbij ook vaak mis. We gaan op vakantie, filmen alles, komen thuis en na dagen, zelf weken of maanden editen, komen we er toch achter dat veel niet bruikbaar meer is of van slechte kwaliteit. Het kan ons allemaal wel gebeuren. Tijd om je een dosis goede tips te geven en je toekomstige videobeelden van de vakantie stukken beter te maken. Tips zoals het controleren van je apparatuur, goede stabiele beelden, omgevingsgeluiden, en filmen als en pro zodat de videobewerking een plezier blijft je snel en makkelijk een mooie vakantiefilm kunt maken!

 

1. Heb je apparatuur klaar

Een belangrijk ding voordat je op die vakantie gaat is om je video-apparatuur goed degelijk te verpakken en niet vergeten mee te nemen! Soms nog stomverbaasd hoe mensen op vakantie gaan en vergeten om een extra batterij of adapter mee te nemen om de camera weer op te laden.

Als je een lange vakantie hebt is het ook wel handig om een checklist te maken – extra batterij, extra geheugenkaart, voedingsadapter, enz. En gebruik het wanneer je op het punt staat op reis te gaan. Er is niets onhandiger en vervelender dan aankomen op je bestemming en er achter te komen dat je je video apparatuur thuis hebt vergeten.

 

2. Bepaal een goed shot

Oke, aangekomen op je vakantiebestemming, klaar om te gaan filmen. Een van de belangrijkste dingen om te doen als je een video van een toeristische plek gaat maken is om een “goed shot” te vinden. Kijk voor een wegwijzer, een verkeersbord, of iets wat de plek beschrijft.

Stel je voor dat je in Italië bent, in harte Venetië. Voordat je beelden maakt van de stad met een rondrit, maak een beeld van het geheel, van de stad, laat de kijker een gevoel krijgen dat ze met jou opnieuw de vakantie beleven en er midden in staan.

 

 

3. Omgevingsgeluiden

Stel je voor dat je aan de voet van de Eifel toren staat, wat voor geluid heb je daar? Of je kijkt naar de indrukwekkende piramiden. Hoe klinkt het daar? Vanzelfsprekende geluiden zijn voor de kijker net zo belangrijk als de beelden die ze hiervan zien.

Dus vind een geschikt moment op de dag wanneer er zo min mogelijk mensen in de omgeving zijn en maak dan de beelden. Je zult versteld staan wat je dan aan omgevingsgeluid zult opnemen. Niet de mensenmassa maar de echte sfeer van de omgeving, de geluiden van vogels en de lokale bevolking.

 

4. Maak het persoonlijk en menselijk

Hoe vaak zie je niet dat mensen gewoonweg vergeten om zichzelf of andere te filmen. De mooie natuur, gebouwen, etc is zeker mooi, maar vervelen toch al snel. Je hebt mensen nodig in je beelden. Je beelden leven meer.

Laat je familieleden wat vertellen in de video, of misschien wel iemand van daar. Gewoon een paar zinnen laten vertellen waar ze zijn of wat ze zien zal de video al meer doen laten leven. En jaren later als je de video nog eens bekijken, zal je dat waarderen!

 

 

5. Zoom niet in en uit

Dit is wel de meest bekende ‘fout’ die echte beginners maken, te veel in en uitzoomen. Wanneer je een shot maak ga niet in- en uitzoomen. Het desoriënteert de kijker en geeft een amateuristisch gevoel. Je ziet dit ook niet in grote films.

Het inzoomen alleen is geen probleem, maar zorg dat dit niet te snel gaat en dan je, mits de camera deze mogelijk heeft, af te remmen in het zoomen als je bijna de maximale zoom hebt bereikt.

De volgende keer dat je op vakantie bent, denk aan de tips hierboven en je kan zeker zijn dat je thuiskomt met een aantal behoorlijk solide ogende video’s!

 

 

TIP: Een gemakkelijk videobewerking programma

Pinnacle Studio is een populaire videobewerking programma waarbij je eenvoudig je beelden kunt inladen vanaf je camcorder. Gemakkelijk bewerken en prachtige overgangen, special effects en achtergrond muziek kunt toevoegen aan je vakantie video. Met een paar handelingen maak je er een echte hollywood productie van!