BeginnersTip
1

Goed filmen is het halve werk, 5 tips die werken!

Hier volgen een aantal tips die je kunt gebruiken bij het filmen van de beelden. Als je deze tips al meeneemt dan zal je later bij het monteren van de film de voordelen er uit halen en zal de video professioneler uitzien.

 

TIP1 Let op je zoom gedrag

TIP2 Niet filmen alsof je met je ogen kijkt.

TIP3 Steady! niet teveel trillen

TIP4 Goed duidelijk geluid

TIP5 Let op je onderwerp

 

Om uiteindelijk een mooi eindresultaat te krijgen moet de basis natuurlijk ook goed zijn. Met slechte beelden kan je ook niet veel verwachten bij de edit en uiteindelijk de video. Je kunt altijd nog knippen in het beeldmateriaal wat overbodig is, maar als je bovenstaande tips al meeneemt tijdens het filmen scheelt dat een hoop tijd en moeite tijdens de videobewerking.

Zoomen

Veel mensen willen te graag filmen en zijn voortdurend met hun camera bezig. Ze zijn de hele tijd aan het in- en uitzoomen en bewegen de camera van links naar rechts en weer terug.

Daarom regel nummer 1: blijf van de zoomknop af. Zoom alleen als de camera niet draait. Film bijvoorbeeld eerst een deel uitgezoomd. Zet de camera stop. Zoom in en neem daarna een aantal seconden van dichtbij op. De kijker krijgt dan eerst een overzicht van de situatie waarin het gefilmde zich bevindt.

Zoomen met draaiende camera moet je alleen bij hoge uitzondering doen en dan nog het liefst alleen uitzoomen. Je zal zien dat je beelden er veel rustiger door worden.

 

Bewegen

Ook het van links naar rechts en omgekeerd bewegen van je camera tijdens het filmen moet met grote terughoudendheid worden gedaan. Het geeft een onrustig beeld. Als je natuur filmt of meer in beeld wil brengen dan je met je camera ziet, koop dan een groothoeklens. Dit voorkomt de neiging om constant de omgeving te scannen met een draaiende camera.

Soms is het natuurlijk erg functioneel en gewenst om je camera wel te bewegen, bijvoorbeeld om iets of iemand te volgen. Beweeg de camera dan heel langzaam. Voor je gevoel is het bijna overdreven, maar kijk maar eens naar de documentaires die op tv verschijnen, je zal nauwelijks door hebben dat de camera beweegt, zo vloeiend en geleidelijk wordt het gedaan.

Als je de camera van links naar rechts hebt bewogen voor het maken van een overzicht, beweeg de camera dan nooit weer terug van rechts naar links (rondjes draaien). Het komt zeer amateuristisch over en gaat enorm vervelen.

Duur

De lengte van de opname moet voldoende zijn om nog enigszins te kunnen editen maar zeker in deze tijd van snelle tv en zapcultuur is de kijker snel verveeld. We hebben een korte aandachtscurve. Zorg daarom voor voldoende afwisseling in de beelden. Soms is 2 seconden al voldoende.

Een en ander hangt natuurlijk af van het onderwerp. Maar statische beelden gaan na 2 tot 3 seconden vervelen. Let er op dat je eindresultaat in elk geval voldoende variatie biedt in beeld en geluid.

Trillen

De meeste camera’s zijn uitgerust met een stabilisatiefunctie. Dit voorkomt trillen van het beeld bij het inzoomen. Het beste resultaat krijg je natuurlijk met een statief. Deze past op elk type camera omdat de aansluiting universeel is. Je kan zelf het beste beoordelen of je stabiel genoeg kan filmen. De een heeft nu eenmaal een stabielere hand dan de ander.

 

Geluid

De kwaliteit van het geluid bij een normale amateur camera is niet erg hoogstaand. De microfoon pikt veel omgevingslawaai op en is gevoelig voor wind. Het beste resultaat krijg je daarom indien je een richtmicrofoon of een lavalier gebruikt. Deze heeft, zoals de naam al zegt, een selectieve gevoeligheid in een bepaalde richting.

 

 

Verder is er eenvoudig om een windkap om deze microfoons te plaatsen waardoor het gesuis van de wind nagenoeg verdwijnt.

Probeer deze tips zeker eens toe te passen bij het filmen en editen van je volgende video. 

 

BONUS

Leer ook van andere. Daarbij kan je kijken wat goed en wat niet goed is om te gebruiken bij het het videobewerken.

Een leuk leermoment is altijd wel Funniest Home video’s. Bekijk af en toe eens een aflevering. Niet alleen om te lachen maar ook of bovenstaande tips wel of niet gebruikt zijn.

 

 

One thought on “Goed filmen is het halve werk, 5 tips die werken!

Comments are closed.