BeginnersTip

5 krachtige videobewerking tips die je moet weten

 

Ben je op zoek naar goede videobewerking tips?
Begin je net met digitale video bewerking?

Het kan best moeilijk zijn als je niet een goede handleiding hebt hoe te beginnen en je te verbeteren met videobewerken. Videobewerken is niet makkelijk, maar met de juiste tips en werkwijze zal je steeds beter worden. In dit artikel gaan we het hebben over een paar must-have videobewerking tips die je een betere videograaf en editor zal maken. Beheers deze videobewerking tips en je zult zienderogen verbeteren in het videobewerken van je beelden.

Hier zijn onze 5 belangrijkste tips:

1. Leer hoe je de juiste beelden maakt

Wil je goed kunnen videobewerken dan is de eerste belangrijke tip: leer goed te filmen. Goede beelden zijn het halve werk. Zonder de juiste beelden kan je nog zoveel editen en effecten toevoegen, als de beelden saai, te veel bewegen, onscherp, etc. zijn is het moeilijk om hier zelf als professional nog iets bruikbaars van te maken.

Dus ga zeker aan de slag om ook het filmen onder de knie te krijgen. Oefen ook het filmen op statief en hoe je een goede compositie maakt.

2. Zorg voor het juiste videobewerkingsprogramma

Een andere videobewerking tip die hoog op deze lijst staat is het juiste videobewerking programma gebruiken. Er zijn veel programma’s verkrijgbaar, van gratis tot betaalde. Je zult zelf moeten ondervinden welke het beste bij je past. Ook of je een Windows of een Mac gebruiker bent.

In het artikel: “Help, welke videobewerking software is geschikt voor mij” geven we uitleg hoe je je programma kunt vinden.

Dus ga aan de slag, vind jouw perfecte videobewekings software. Maak het je eigen. Lees alle technieken en hoe je het pakket moet gebruiken. Gebruik het vaak al is het maar voor kleine leuke videobewerkingen te doen zoals vakantie, diploma uitreiking, feestje of maken van een recept voor je blog.

TIP: voor beginners, kijk eens naar Movavi. Een prachtig product met veel leuke videobewerking mogelijkheden en opties.

 

3. Beheers belichting

Dit onderdeel is zo belangrijk dat dit tip nummer 3 is geworden. Belichting eigen worden is een van de belangrijkste videobewerking tips die we je kunnen meegeven. Net als bij fotografie, maakt licht de foto, maar kan het ook breken en kan het dus ook je videobeeld onbruikbaar maken.

Zorg voor voldoende licht of je zult merken dat er veel ruis in de video zal komen. En ook zal je dan bij weinig licht over moeten gaan naar handmatige focus wat het moeilijker kan maken om het goede beeld te krijgen, onderbelichte videobeelden zijn onbruikbaar. Of je moet van goede huizen komen om er bij het bewerken van de video er nog wat bruikbaars van te maken.

 

videobewerking-tips-boeken-beginner-filmen

 

4. Maak je een goede Post-Production workflow eigen

Als je een ervaren videobewerker vraagt zal hij of zij vaak wel zeggen dat ze een post-productie workflow (werkwijze) hebben. Maar wat is dit? En heb je dit ook nodig? Het is niets anders dan een voorgedefinieerde lijst van procedures die een video editor zal doorlopen als hij aan het videobewerken is.

Een video editor zal, na het openen van zijn videobewerking programma en het importeren van de videobeelden als volgt verder gaan:

  • Zet alle video clips in de tijdlijn
  • Voeg muziek toe
  • Haal slechte onbruikbare videobeelden weg of maak ze minder belangrijk
  • Voeg daar waar nodig overgangen toe
  • Voeg teksten toe waar meer uitleg nodig is
  • Bewerk de video nog zodat deze naar smaak is
  • Exporteer de video en/of maak er een DVD van

Dit is een voorbeeld van een post-productie workflow. Maak ook die van jou, zodat het videobewerken gemakkelijker gaat elke keer als je weer aan een project begint.

5. Volg een videobewerking cursus

Hoe veel je ook oefent en werkt met het videobewerkings programma, je kunt ook nog veel kunnen leren van andere. Onze laatste tip is dan ook, volg eens een video cursus. Dit kan online op internet, maar er zijn ook genoeg cursussen die gegeven worden aan beginners of gevorderden. Van bepaalde videobewerking programma’s, zoals Adobe Premiere of Final Cut Pro zijn er zelfs certificeringen te behalen.

Dit zijn onze 5 belangrijke tips die je zeker moet weten als je gaat videobewerken. We hopen dat ze goed van pas komen. Je zult zien, hoe meer gaat videobewerken, dat je zelf ook een eigen lijst aan videobewerking trucjes zult gaan toepassen.

Heb je zelf nog een tip die niet in deze lijst staat? Laat het ons weten, en laat een berichtje achter!

Wil jij alle tips ontvangen?
volg ons dan op Facebook en Twitter of meld je aan voor de gratis nieuwsbrief