Software voor videobewerking
De keuze voor een videobewerkingsprogramma
De keuze voor een videobewerkingsprogramma hangt er van af of je een beginner bent met videobewerken en wat je er vooral er mee wilt doen (alleen bewerken of ook een DVD ervan maken). Als je begint met videobewerken dan wil je dat het programma eenvoudig in gebruik is, dat je simpel een muziekje er onder kunt zetten met een leuk effect erbij en het liefst met een druk op de knop een DVD maken.
Wil je meer zelf kunnen doen zoals overgangseffecten toevoegen en bewerken, kleurcorrecties uitvoeren op de beelden, animaties toevoegen, dan ben je meer op zoek naar een wat professioneler pakket.
Windows of Mac?
Er zijn veel videobewerkingsprogramma’s te krijgen. Zo zijn er programma’s voor Windows en Mac gebruikers. Er is gratis en betaalde videobewerking software te krijgen en er zijn zelfs mogelijkheden om online via Youtube een eenvoudige montage uit te voeren op een video.
Als je pas begint met video editen kies dan eerst voor een eenvoudig programma, eventueel gratis. Je kunt snel overdonderd worden door de vele mogelijkheden van een professioneel pakket en wellicht ontmoedigend werken. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt kan je altijd overstappen naar een volgend programma die meer mogelijkheden biedt.
gratis software voor videobewerking
Er zijn een aantal gratis videobewerkingsprogramma’s te krijgen, en voor de beginner is er ook al videobewerking software onder de 100 euro te krijgen.
Als beginner kan je de volgende punten in gedachte houden bij de keuze van een videobewerkingsprogramma:
- Bekijk hoe eenvoudig het is om de film van je camera naar je pc/mac over te zetten (capturen van de film).
- De video is te bewerken door de beelden te knippen en beelden te verplaatsen. Er zitten de meest gangbare overgangen (transitions) in. En het kunnen werken met meerdere video en audio sporen boven elkaar.
- Audio en geluid kunnen toevoegen en aanpassen. Je kunt hierbij denken aan muziek toevoegen aan de video maar ook tekst kunnen inspreken voor onder de film. Eventueel mogelijkheden om muziek van een CD te kunnen kopiëren of meerdere type audio kunnen gebruiken, zoals mp3, wav, aif.
- Exporteren van de film. Denk hierbij aan mogelijkheden om direct te branden op CD, DVD of Blu-ray of exporteren om op YouTube of vimeo te plaatsen.
De meeste videobewerkingssoftware werken met een tijdlijn. Op deze tijdlijn kan je je video plaatsen. Afhankelijk van de software kan je gedetaileerde acties doen op de video die je plaatst op deze tijdlijn. De video inkorten of knippen, onbruikbare videobeelden verwijderen of effecten gebruiken op de videobeelden. Ook is het steeds meer mogelijk om 360 graden video in te laden.
Welk pakket het beste past zal dan ook mede bepaald worden wat je er uiteindelijk zelf mee wilt doen. Een beginner kan starten met een keuze te maken uit 5 gratis videobewerkingsprogramma’.
Ben je al meer ervaren kan dan je een van de volgende 5 videobewerkingsprogramma’s voor de geoefende videobewerker bekijken.
Vaak is het een kwestie van smaak en past het ene pakket wat meer bij je als de andere. Belangrijk is dat ze datgene kunnen bieden om de video van a tot z af te ronden.