videobewerkingtips-VR-stabilisatie
ErvarenInspiratie

Hoe stabiliseer je VR (Virtual Reality) beelden

Virtual reality komt eraan en gaat de toekomst worden.

Ben je al bezig met VR beelden te maken of wil je wat meer weten hoe je zorgt dat je stabiele videobeelden krijgt? We hebben handige tips en trucs voor je op een rij gezet.

omslagfoto via Duke

Werken met virtual reality kan best moeilijk zijn. Zeker als het om 360-graden VR gaat. Niet alleen werk je met gigabytes aan data, het vergt ook wat rekenkracht en tijd om de beelden aan elkaar te plakken en te renderen naar volledige sequence. Omdat de beleving van VR zo overweldigend is, zal de kwaliteit en stabiliteit belangrijk zijn voor het kijkgenot van je kijkers.

Als je beelden niet stabiel zijn kan dit erg desoriënterend zijn voor de VR-gebruiker. Het kan zelfs resulteren in verwarring of tot het misselijk worden door het zien van instabiele beelden. Gelukkig zijn er manieren om je VR beelden te stabiliseren en de experience aangenamer en plezieriger te maken. Hier zijn een paar van de beste tips en tutorials.

Stabiliseren van de horizon

Werken met 360 VR kan een gepuzzel zijn voor Adobe gebruikers, maar met de juiste plug-ins is het mogelijk om te stabiliseren en te werken met grote videobestanden. Hier is mocha Pro specialist Mary Poplin’s tutorial (boven) over het “stabiliseren van de horizon” gebruikmakend van mocha VR en plug-ins van Dashwood3d.com. De plug-ins en concept kunnen ook gebruikt worden in Adobe, Avid, and OFX hosts such as NUKE.


Verander de oriëntatie van het camera beeld

Alex Vasutin met VRVR gebruikt Skybox Studios converter “re-Oriënt camera view” optie om zijn 360 beelden te tracker en te stabiliseren. Bekijk zijn tutorial op AEscripts + AEplugins om te leren hoe. Bonus is de extra info over hoe je explosies, rook, lichtflitsen en particles toevoegt aan de VR beleving.


Gebruik van camera stabilisatie technologieën

Westworld VR - Virtual reality

foto: HBO

Als je een fan bent van de HBO serie Westworld, dan kan je ook van alles lezen over hoe CEO Nikolay Malukhin  van Spherica’s een nieuwe VR stabilisatie technologie heeft gecreëerd om hun interactieve VR fan experience op Road to VR’s podcastSpherica heeft ook deze technologie gebruikt in andere VR startups zoals hun nieuwe “Immersive Combat” actie serie welke je hier beneden kunt checken.