Ben je het beu dat je beelden er soms wat kleurloos uitzien? Hier zijn enkele goede online tutorials om jezelf de basisprincipes van kleur correctie bij te brengen.

afbeelding via Zappon

 

Wanneer je net begint met het maken en bewerken van video, is kleurvastlegging en -correctie wellicht de minste van je zorgen. Aspecten zoals focus, beweging en belichting zullen waarschijnlijk het grootste deel van je aandacht opeisen.

Maar als je al verder bent en je witbalans al onder de knie hebt dan is de volgende stap, kleurcorrecties, wel een goede volgende stap om wat meer over te leren.

Dus wat is kleurcorrectie? Hoe kun je het snel leren? En nog belangrijker, hoe kun je het efficiënt gebruiken om dit bij je videoprojecten te helpen? En hoe pas je kleur correctie toe bij de edit van je beelden. Allemaal goede vragen dus laten we snel in de basisprincipes van kleurcorrectie duiken.

 

Kleur balans vs. Kleur correcties

De bovenstaande video verklaart het vrij goed, waarbij het fundamentele verschil tussen kleurbalans en kleurcorrectie duidelijk wordt weergegeven. Kleurcorrectie is bedoeld om fouten te herstellen en kleuren terug naar het midden te brengen (hoe ze er uit moeten zien), terwijl kleurbalans werkt met kleuren om ze te veranderen en de beelden er anders uit te laten zien voor een filmisch doel.

 

Kleur balans DSLR Workflow

Afhankelijk van je camera kunnen al veel instellen om een juiste kleurcorrectie te hebben voordat je begint met filmen. Fotograferen in neutrale kleur en witbalans kan je meer flexibiliteit geven bij kleur correcties en kleur balans bij de bewerking van  de beelden.

De bovenstaande video van DSLR Video Shooter is een goede tutorial voor enkele basisbeginselen voor je DSLR-workflow.

 

Kleur balans in Premiere Pro

Adobe’s Premiere Pro is een zeer veelzijdig en professioneel programma geworden voor het kleuren van je beeldmateriaal, vooral met alle recente Lumetri Color-updates.

Hoewel het in sommige functionaliteitn nog beperkt is in vergelijking met After Effects en DaVinci Resolve, biedt een bijgewerkte versie van Premiere Pro CC je veel mogelijkheden voor het doen van color grading (kleur balanssen) van je opnamen.

Kleur balans in After Effects

Net als Premiere Pro biedt Adobe’s After Effects dezelfde Lumetri Color-bewerkings mogelijkheden voor het werken aan je beeldmateriaal. AE is echter een veel krachtiger en intuitiever programma dat je net een beetje meer speelruimte geeft bij het nauwkeurig afstemmen van kleurcorrecties.

Bekijk de video hierboven (via SonduckFilm) voor meer informatie en bekijk vervolgens de onderstaande aanvullende bronnen.

 

 

Kleur balans in DaVinci Resolve

DaVinci Resolve is misschien de beste optie als je het meeste uit je kleurcorrectie en kleurbalans wilt halen. Het programma van Blackmagic is erg populair geworden en wordt door zowel beginners als gevorderden in de industrie veel gebruikt vanwege de intuïtieve bediening en mogelijkheden.

De video hierboven (van The Art of Photography) is een goede plek om te beginnen, maar als je op zoek bent naar meer, kun je dit lezen via de onderstaande links.