videobewerkingtips-ChromaKey
Beginners

Hoe gebruik je Chroma Key in After Effects

videobewerkingtips-ChromaKey

Hoe gebruik je Chroma Key in After Effects

Wil je eens aan de slag met chroma key, oftewel green screen, dan is dit een handige blog met de beste tips, werkwijze en tutorials voor je.

 

Chroma key effecten worden al sinds de jaren 30 gebruikt in de filmindustrie. Hoewel het toen nog niet dezelfde benaming had alsook dezelfde techniek, het toepassen bleef vrijwel gelijk. Zo heet het ook wel blue screen of green screen. Vroeger was het alleen toebedeeld aan grote filmstudio’s met zware computers om chroma key toe te passen, vandaag de dag kan iedereen dit. Met een digitale camera, belichting, een groene of blauwe achterwand (backdrop) en bewerkingssoftware zoals After Effects.

Samenvattend waar je op moet letten:

  1. Keuze van scherm achtergrond, ga je voor blauw of groen?
  2. Zorg voor de juiste en goede belichting
  3. Juiste chroma key instellen
  4. Chromakey in After effects toepassen

1. De keuze voor een green screen of een blue screen om chroma key toe te passen hangt af van de voorgrond en onderwerpen. Als iemand vooral blauwe kleding draagt dan is een blauwe achtergrond natuurlijk niet handig. Die kleur wil je immers eruit halen met chroma keying en zal de blauwe kleding ook wegvallen. Dat zelfde dus ook bij een green screen. Even goed bekijken per scene wat het beste werkt.

 

2. Na je keuze van achtergrond (groen of blauw) is de belichting aan de beurt. Misschien nog wel het belangrijkste onderdeel. Zonder goede belichting en uitlichting van je onderwerpen is er niet veel meer te chroma key-en in post productie. Zorg ervoor dat je backdrop goede belichting krijgt waardoor de kleur (groen of blauw) duidelijk zichtbaar is.

Lees de tutorial hier verder.