Beginners

film als een editor: 5 tips waarmee je een betere filmer wordt

Wil jij meer tips ontvangen?
Volg ons dan op Facebook en meld je aan voor de gratis nieuwsbrief

Heb je wel eens een video van een kennis of buurman bewerkt? Of een video opname van een bruiloft? Het blijkt dan toch een stuk moeilijker te zijn als je beelden van andere bewerkt. Maar ook als je zelf beelden maakt en filmt zie je achteraf misschien wel dat je hetgeen anders had willen filmen.

We hebben 5 handige tips die je meteen al kan toepassen bij het filmen en je daarmee al een stuk professioneler maakt. Het gaat hierom dat je eigenlijk al als een video editor denkt. Een video edit heeft een bepaald beeld voor ogen om de video te bewerken en er een bepaald gevoel aan te geven.

Met deze tips zorg je er ook voor dat je als een editor denkt en daarmee je videobeelden optimaliseert. Je zult er zeker profijt van hebben, niet alleen als je zelf de videobewerking doet, maar ook als je filmt voor iemand anders.

1. Film een actie van meerdere hoeken

Stel je voor dat je de voetbalwedstrijd van je zoontje aan het filmen bent op een zonnige zaterdagmiddag. Je wilt graag zoveel mogelijk actie hebben in de video bij het bewerken. Zorg er dan voor dat je de actie van verschillende hoeken filmt en ook close-ups maakt. Close-up filmen is zo dicht mogelijk de actie in beeld hebben, of zover mogelijk inzoomen.

Een close-up van de bal aan de voet, de keeper die zich klaarmaakt voor de aanval van de tegenstander, het gezicht van je zoontje die op de doel afgaat. Een wide shot, het hele voetbalveld erop, het publiek dat aanmoedigt enzovoorts.

Doordat je van verschillende hoeken filmt heb je naderhand bij de edit genoeg keuze om de snelheid en de actie er in te houden door verschillende beelden achter elkaar te monteren van het maken van de goal van je zoontje.

2. De juiste sfeer, de juiste beelden

Als je weet wat het doel van de film is kan je hier tijdens het filmen rekening mee houden. Stel je filmt een spooktocht van school, waarbij de kinderen een spannende route lopen en enge spoken tegenkomen. Dan is het beter om uit de hand te filmen in plaats van op statief. Denk bijvoorbeeld aan ’the blair witch’ film. Ook de muziek zal belangrijk zijn om eventueel bij de videobewerking te gebruiken.

3. Zeg het in de camera

Ben je aan het filmen waarbij iemand iets vertelt in de camera. Laat diegene dan even zijn of haar naam zeggen, eventueel laten spellen. Ook als je meerdere takes hebt, zeg het nummer van de take. Naderhand bij het editen, zeker ook als je meerdere mensen in beeld hebt gehad is het gemakkelijk om de juiste beelden uit te zoeken, weet je hoe diegene heet die in beeld komt.

4. B-roll

extra beelden, oftewel b-roll. Essentieel voor een editor om de film te bewerken. Maak als je filmt zoveel je kunt, zolang wel het bij het onderwerp past. B-roll is belangrijker dan je denkt. Voor een overgang van het ene naar het andere schot. Om de interesse van de kijker erbij te houden of juist om bepaalde beelden toe te voegen waar de geïnterviewde het over heeft. B-roll kan je nooit genoeg hebben

5. Film en edit

Oefen beide, zowel het filmen als het editen en het zal zorgen dat je nog beter de beelden kunt afstemmen hetgeen je bij je edit zoekt. Ook als je gaat denken als een editor zul je beter in staat zijn de beelden te filmen en de momenten te zien die de film net dat beetje extra geeft en je kijkers geboeid zal houden.

Odd-Jobs-on-a-Movie-Set-Infographic-FINAL

Extra: Veel verschillende rollen

Als je naar een film kijkt bedenk dat er veel mensen aan werken. Ieder een eigen rol en ieder gespecialiseerd in bepaalde taken. Dat neemt niet weg dat je nooit zelf alleen een goede film kunt maken als amateur of als beginner. Als je al begint met de juiste technieken te gebruiken bij het filmen en ook al rekening te houden dat je de film ook gaat bewerken zul je zien dat je hiermee al een hele grote stap vooruit maakt in kwaliteit van de video.

Dus pak je camera en ga aan de slag, maak een leuke video van een hobby of een evenement bij jou in de buurt en pas deze 5 tips toe. Het zal je helpen iedere keer weer een beetje beter te worden in het filmen en in de videobewerking!

 

Weet je nog niet welke videobewerkings programma je wilt gebruiken?

We hebben 5 gratis programma’s voor je op een rij gezet